TAKEN ONTRUIMING

De bhv-taak bij een ontruiming


Bij een ontruiming zorg je als bhv'er onder andere voor:

  • het controleren van afdelingen;
  • het geven van aanwijzingen aan medewerkers;
  • het opvangen, informeren en gidsen van brandweer, ambulance en politie;
  • de registratie op de verzamelplaats;
  • de afronding van de ontruiming.


In dit hoofdstuk is het uitgangspunt een algemene inzetprocedure voor de bhv bij het ontruimen van een kantoor; een ruimte die in vrijwel alle bedrijven voorkomt.

Bedrijfsspecifieke ontruimingsinstructies moeten op maat worden gemaakt en komen hier niet aan de orde, maar zijn wel belangrijk voor jou als bhv'er. Denk aan het stopzetten van bedrijfsprocessen of aan een ontruiming met niet of verminderd zelfredzame personen, zoals in ziekenhuizen.


Noodzaak om te ontruimen

Als blijkt dat blussen niet mogelijk is, moet zo snel mogelijk worden gestart met ontruimen. De bhv kan bij een bhv-inzet geen bluspoging doen als de situatie verder is dan in onderstaande afbeeldingen wordt weergegeven. Handel in alle andere gevallen als volgt: sluit de deur van de ruimte waar het brandt, bel 1-1-2 en start met ontruimen.


Vlamlengte is ongeveer gelijk aan armlengte. Afbakening voor de bhv-inzet: blussen mogelijk? Zo nee, dan vluchten/ontruimen.

De rook vormt een dunne laag aan het plafond, ruim boven de lengte van een volwassen persoon.


Je moet als bhv'er altijd beseffen dat de rookverspreiding en branduitbreiding steeds veranderen en dat de risico's zeer snel kunnen wijzigen.


De inzetmogelijkheden van de bhv hangen samen met de kenmerken van een gebouw, de rook- en brandontwikkeling en de mensen in het gebouw. Vooruitdenken over de manier waarop de rook en brand zich ontwikkelen levert veiligheidswinst op. Je moet risico's steeds blijven afwegen. Het doel van een ontruiming is ervoor te zorgen dat alle aanwezige personen op een effectieve en efficiënte manier een gebouw veilig kunnen verlaten.


Naast brand kunnen er ook andere redenen zijn om te ontruimen zoals wateroverlast, een ongeval met gevaarlijke stoffen, een bommelding of een dreiging van buiten zoals een gaswolk van een bedrijf in de buurt. Allemaal situaties waarin de veiligheid van de mensen in het gebouw in gevaar kan komen.


Maak bij een ontruiming ook gebruik van de aanpaken 'kijken, denken, doen en controleren'.


Taken tijdens een ontruiming

Bij een ontruiming handel je volgens bhv-prcodure voor een ontruiming in jouw bedrijf. In deze paragraaf komen algemene aandachtpunten en tips bij een ontruiming aan bod.


Start van de ontruiming

In een gebouw met zelfredzame personen wordt het volledige gebouw ontruimd. Medewerkers verlaten zelfstandig het gebouw. De bhv controleert of iedereen het gebouw heeft verlaten en of het gebouw veilig is achtergelaten. Direct vanaf de eigen werkplek starten met de controles zal vaak het snelst gaan. Bij complexe (grote) gebouwen kan het zo zijn geregeld, dat bhv'ers eerst naar de receptie of bhv-verzamelplaats gaan om nadere instructies te krijgen.


In ieder geval zorg je dat je eerst je eigen werkplek veilig achterlaat. Maak jezelf herkenbaar als bhv'er door het aantrekken van je bhv-hesje. Neem je mobiele telefoon of portofoon mee.


Taakverdeling

De bhv-taken zijn, indien mogelijk, verdeeld over meerdere bhv'ers. Een aantal bhv'ers controleren de ruimtes. Ieder neemt bijvoorbeeld een afdeling of vleugel voor zijn rekening. Ook de taken 'opvang van de hulpverleningsdiensten' en 'opvang van medewerkers' moeten worden uitgevoerd. Het doel van de bhv-inzet is te zorgen dat er niemand meer in het pand aanwezig is en dat het gebouw veilig wordt achtergelaten. Als er in jouw bedrijf een ploegleider of hoofd bhv is zal die de inzet aansturen. Als er geen ploegleider is, moeten de bhv'ers van tevoren duidelijk afspraken maken over de taakverdeling.


Reactie van medewerkers

Medewerkers hebben een ontruimingsinstructie gekregen. Medewerkers weten dat ze, als het ontruimingssignaal afgaat, het gebouw moeten verlaten, persoonlijke spullen moeten meenemen en naar de verzamlplaats moeten gaan. Ze kunnen het gebouw in een normaal tempo verlaten via de vluchtroutes. Bij een ontruiming is er tijd om in een normaal tempo naar buiten te gaan; mensen hoeven niet te rennen.

Bezoekers en niet of verminderd zelfredzamen worden geholpen volgens de afspraken die hierover zijn gemaakt.


Neem de leiding

Neem als bhv'er de leiding als medewerkers onvoldoende in actie komen. De meeste mensen vertonen bij brand het gedrag van een kuddedier. Ze wachten todat iemand anders het initiatief neemt en reageren in eerste instantie vaak niet op signalen van gevaar. Een bhv'er of een andere collega met gezag kan door wel te reageren op het gevaar en de leiding te nemen de reactietijd verkorten. Mensen zullen in stresssituaties vaak het gedrag van degene die de leiding neemt kopiëren. Als de bhv'er in paniek raakt, zullen ze deze reactie overnemen. Omgekeerd: als de bhv'er rustig blijft en zich zelfverzekerd toont, zullen ze ook rustig blijven.

Als mensen terug keren om persoonlijke spullen op te halen, stuur ze dan naar de verzamelplaats. 


Stimuleer het gebruik van vluchtroutes en nooduitgangen

In gebouwen waar veel mensen zijn, zijn meerdere vluchtroutes beschikbaar om te voorkomen dat te veel mensen door dezelfde gangen en over dezelfde trappen moeten. Mensen gebruiken uit zichzelf niet zo snel een vluchtroute die zij niet kennen, ook geen nooduitgangen, terwijl dit bij een otnruiming wel gewenst is. Uit experimenten blijkt dat nooduitgangen wel worden gebruikt als een bhv'er bij een nooduitgang staat en aanwijzingen geeft om die nooduitgang te gebuiken. Dit betekent dat jouw aanwijzingen bijdragen aan een snelle en veilige ontruiming:

  • zorg dat je de verschillende vluchtroutes in je gebouw kent;
  • wijs mensen op de nooduitgangen;
  • doe de noooduigang open;
  • geef aan dat zij naar de verzamelplaats moeten gaan.


Controleer het gebouw

Controleer of iedereen het gebouw volgens instructie heeft verlaten.


Aandachtspunten bij het controelren van de ruimtes

  • Controleer in alle ruimtes of er mensen zijn achtergebleven. Kijk ook in toiletten, werkruimtes, kasten, technische ruimtes en liften.
  • Ga de ruimte binnen en kijk op ooghoogte of er mensen