KINDERMISHANDELING

Het kan voor komen dat een eerstehulpverlener in zijn directe omgeving regelmatig letsels ziet bij een en hetzelfde kind. Dit kan toeval zijn, maar er kan ook sprake zijn van lichamelijke mishandeling. De gevolgen van kindermishandeling zijn nauwelijks in woorden te vatten. Een slachtoffer van mishandeling draagt dit zijn hele verdere leven mee. Er worden vijf vormen onderscheiden.


1. Lichamelijke mishandeling

Het toebrengen van verwondingen, zoals kneuzingen, snij-, brand- of schaafwonden, botbreuken, hersenletsel.


2. Psychische mishandeling

Stelselmatig vernederen, kleineren, pesten, bang maken, verbieden met leeftijdgenootjes om te gaan, onredelijk hoge eisen stellen, enzovoort.


3. Lichamelijke verwaarlozing

Het kind niet geven wat hij voor zijn lichamelijke gezondheid en ontwikkeling nodig heeft, zoals goede voeding, voldoende slaap, benodigde medicijnen, voldoende kleding, enzovoort.


4. Psychische verwaarlozing

Het kind niet geven wat hij voor zijn geestelijke gezondheid en ontwikkeling nodig heeft zoals aandacht, respect, veiligheid, warmte, liefde, bevestiging, enzovoort.


5. Seksueel misbruik

Alle seksuele contacten van kinderen onder de 16 jaar met ouderen en volwassenen, die plaatsvinden tegen de zin van het kind, of waaraan het kind zich niet kan onttrekken.


Ook een combinatie van deze vormen is mogelijk.


De schatting van het Nederlands Jeugd Instituut (www.nji.nl) is dat jaarlijks meer dan 118.000 kinderen mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt worden. Wanneer je de situatie niet vertrouwt kun je contact opnemen met het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit meldpunt is altijd bereikbaar via het telefoonnummer 0800-2000. Voor meer informatie kun je kijken op www.vooreenveiligthuis.nl. Eventueel kun je met je huisarts overleggen hoe verder te gaan.


Signalen van kindermishandeling

Er zijn tientallen signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling, terwijl dat toch niet het geval is. Wees oplettend, maar trek geen overhaaste conclusies. Het gevaar is immers dat ouders of verzorgers ten onrechte van kindermishandeling beschuldigd worden.


Enkele mogelijke signalen bij kinderen zijn:

  • agressief gedrag;
  • zich terugtrekken;
  • concentratiestoornissen;
  • seksueel uitdagend gedrag;
  • angst voor (bepaalde) volwassenen.


Enkele mogelijke signalen bij ouders zijn:

  • vreemde verklaringen geven voor lichamelijk letsel;
  • nauwelijks belangstelling tonen voor de schoolprestaties;
  • kinderen regelmatig thuishouden van kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school.


Eén enkel 'signaal' mag niet tot de conclusie leiden dat er sprake is van kindermishandeling. Wel is een plotselinge gedragsverandering bij een kind een goede reden om het extra in de gaten te houden.