LSD

Lysergeenzuurdi-ethylamide (C20H25N30), bekend als LSD-25 of simpelweg LSD, is een organische verbinding die kan worden gebruikt als drug. LSD werd in 1938 gesynthetiseerd door de Zwitser Albert Hofmann. Het bijzondere van LSD is dat het al bij het innemen van extreem kleine hoeveelheden (25 microgram) een psychoactieve, hallucinogene werking vertoont.


Setting

Een LSD trip is meestal gebaseerd op wat er in je leeft, wat je van de trip verwacht, fantasieën en/of angsten (set) of op wat er in de directe omgeving te vinden is (setting). Afhakelijk hiervan kan dit in een zeer positieve of juist zeer negatieve ervaring, een bad trip, resulteren. Een goede inschatting van de set en de setting is daarom essentieel.


Bad Trip

Een bad trip kan voor de gebruiker een bijzonder angstaanjagende gebeurtenis zijn die vaak wordt veroorzaakt doordat men niet goed in zijn vel zit. Stress en mentale problemen spelen hierin vaak een rol. Daarnaast kan een bad trip veroorzaakt worden door een externe factor die de trip bij de gebruiker verstoort. Vanwege de lange duur van de LSD trip kan het zo zijn dat de gebruiker zich na de trip niet goed gaat voelen. De gevolgen van de trip kan ertoe leiden dat men terecht komt in een negatieve spiraal die zich langzaam dient te herstellen. Het is namelijk lastig om van tevoren een trip te voorspellen. Door het kiezen van een juiste setting kan de gebruiker voorkomen dat er geen controle meer is over de negatieve effecten. Doordat de effecten van LSD slecht voorspelbaar zijn, is het aan te raden om een nuchter persoon in de aanwezigheid van iemand die 'tript' te hebben. Deze kan tijdens een bad trip destructieve handelingen (voor de persoon zelf) tegenhouden.

LET OP: gebruikers zijn door de indrukwekkende en misleidende interpretatie van de omgeving niet altijd in staat om rationeel te denken en een zogenoemde trip sitter of trip guide is altijd sterk aan te raden om de tripper in het oog te houden. LSD wordt door de lever snel afgebroken in het lichaam. Na 12 tot 24 uur is de LSD uit het lichaam verwijderd. Het verwerken van de opgedane ervaringen kunnen nog een langere tijd aanhouden.


Effecten

De werkingsduur van LSD treedt op na 30 tot 60 minuten (bij orale inname). Afhankelijk van genetische constitutie en stofwisselingssnelheid kunnen de effecten van LSD tot gemiddeld 12 uur lang aanhouden. Kenmerkend van LSD is dat:

  • Het sterke trips veroorzaakt;
  • De gebruiker bij bewustzijn is en zich fit voelt;
  • Het sterke visuele hallucinaties veroorzaakt.
  • Het diepe gedachtes veroorzaakt;
  • Er een verandering optreedt van tijdsperceptie;
  • Er sprake is van synesthesie (bijvoorbeeld kleuren horen of geluiden zien);
  • Er sprake is van het opkomen van vergeten herinneringen;
  • Er sprake is van nieuwe interpretatie op basis van eerdere (levens-)ervaringen.


De visuele effecten van LSD manifesteren zich zowel met open ogen (OEV of Open Eye Visuals) als met gesloten ogen (Closed Eye Visuals). Met open ogen merkt de gebruiker een opvallend sterkere patroonherkenning, ook op plaatsen waar er geen patroon aanwezig is, zoals willekeurige decoratie op een tegel. Licht en kleur worden intenser en heel normale objecten worden plots veel interessanter. Een wandeling in het bos kan een compleet nieuwe ervaring opleveren, doordat de gebruiker elk klein detail opmerkt en er veel aandacht aan besteedt. Bij gesloten ogen kunnen er abstracte patronen in verscheidene kleuren worden waargenomen, alsook concrete beelden die als het ware uit het geheugen worden opgevist zoals cartoonfiguren. Er is soms ook een sterk gevoel van eenheid met het universum of eenheid met de natuur, of met de levende wezens rondom zich. Bij een heel sterke dosis is er een tijdelijk verlies van de persoonlijkheid en ervaringen van uittreding (depersonalisatie).


Risico's

  • Voor mensen die er aanleg toe hebben, kan de drug aanleiding geven tot psychoses. Ze wordt dan ook als gevaarlijk beschouwd voor mensen met psychische klachten. Het kan voorkomen dat mensen in een middelen-gerelateerde psychose raken. Gebruikers die bekend zijn met depressiviteit of schizofrenie wordt sterk afgeraden om dit middel te gebruiken. De episoden bij schizofrenie kunnen hierdoor versterkt worden. Bij de depressiviteit kan LSD, vooral als het middel uitgewerkt is, de gebruiker verder in de negatieve spiraal brengen.
  • Het is nooit bewezen dat een trip een chronische psychische aandoening kan veroorzaken. Wel kan het zo zijn dat het een in aanleg bestaande psychiatrische aandoening eerder zichtbaar maakt. De meeste LSD-gebruikers die op de spoedeisende hulp terechtkomen hebben vaak alleen maar begripvolle aanmoedigingen en sedatie (benzodiazepine) nodig.
  • Een trip kan een zeer intense ervaring zijn, en kan soms gepaard gaan met paniek en angst. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat de gebruiker het gevoel heeft het contact met de realiteit te verliezen, of zich probeeert te verzetten tegen de invloed van het product en er zich niet met overgave aan kan toevertrouwen.
  • LSD heeft een krachtige invloed op de waarneming van de omgeving en op de gedachtegang van de gebruiker. Slapen en studeren zijn onmogelijk en activiteiten zoals autorijden of arbeid verrichten zijn moeilijk uitvoerbaar en vaak gevaarlijk. Het formuleren van goede zinnen kan een bijzonder moeilijke opgave zijn. De gebruiker dient er zich vooraf goed van bewust te zijn dat hij de eerst 8 tot 10 uur van de trip deze activiteiten niet zal kunnen uitvoeren. Ook het wegslapen van een bad trip is dus vaak onmogelijk.


Dosering

Het innemen van een kritische dosering (persoonsafhankelijk) heeft geen invloed op de intensiteit van de trip, maar wel op de duur ervan. Het kan zo zijn dat het gedurende 4 tot 14 dagen minder effectief is om opnieuw LSD te gaan gebruiken. LSD geeft namelijk een intense ervaring die de meeste gebruikers niet elke dag willen (her)beleven. Gebruikers ervaren na een sterke LSD-trip nog enige dagen verwardheid. Dit heeft te maken met het feit dat men de opgedane ervaringen moet verwerken.