OP DE KANT BRENGEN

Als het slachtoffer eenmaal bij de kant gebracht is, moet hij ook nog óp de kant zien te komen. Hoe je dit doet, is weer afhankelijk van de situatie. Wat is de toestand van het slachtoffer en de urgentie van het ongeval, ben je alleen of heb je hulp?


Als het slachtoffer bij kennis is kan je het slachtoffer helpen om op de kant te komen. Bij een bewusteloos slachtoffer is het belangrijk om hulp in te schakelen. Dit hoeft niet een Lifeguard te zijn, een omstander kan ook helpen.


Assisteren door middel van een voetje

Na een redding kan een slachtoffer hulp nodig hebben met het op de kant komen. Je kan assisteren door middel van een voetje. Dit kan op verschillende manieren.


Op de kant liggend

Je gaat op je buik op de kant liggen met je armen gestrekt naar beneden (in het water). Maak een kommetje met je hand en laat het slachtoffer daar zijn voet in zetten. Houd je arm gestrekt zodat het slachtoffer je hand als opstapje kan gebruiken terwijl hij zelf omhoog klimt. LET OP: ga niet tillen!


De kant vasthoudend

Terwijl je met één hand de kant vasthoudt, maak je met je andere hand een kommetje. Het slachtoffer kan wederom zijn voet daar in zetten en het als een opstapje gebruiken. Houd je arm weer gestrekt en ga niet tillen.


Watertrappend achter het slachtoffer

Je bevindt je achter het slachtoffer terwijl het slachtoffer de kant vast heeft. Maak al watertrappend een kommetje van beide handen, waar het slachtoffer zijn voet in kan plaatsen. Laat het slachtoffer daar zijn voet in zetten en op de kant klimmen. Armen strekken en niet tillen!


Bewusteloos slachtoffer

Is het slachtoffer wat minder zelfredzaam, zorg er dan voor dat je hulp hebt. Samen kan je een slachtoffer verticaal uit het water halen. Zorg ervoor dat het slachtoffer met de rug naar de kant toe is en pak allebei een pols van het slachtoffer vast. Ga met een rechte rug door de knieën en pak met je vrije hand de oksel van het slachtoffer. Dit heet de schephouding. Ga vervolgens rechtop staan en til het slachtoffer recht omhoog uit het water totdat deze op de kant kan zitten. Communiceer goed over het moment van tillen! Voorkom dat het slachtoffer met de rug over de kant gaat door afstand van de kant te houden. Als het slachtoffer op de kant zit leg je ook de benen op de kant. Daarna leg je het slachtoffer verder bij de kant vandaan.


Drenkelingen dienen zo horizontaal mogelijk uit het water te worden gehaald. Van een drenkeling is sprake wanneer iemand (gedeeltelijk) ondergedompeld is en als gevolg hiervan problemen met de ademhaling krijgt. De voornaamste reden voor horizontaal uit het water halen is dat een drenkeling door de druk van het water een lagere bloeddruk krijgt. Door horizontaal te blijven kan het hart rustig wennen aan de luchtdruk in plaats van de waterdruk. Daarnaast kan het, misschien onderkoelde, hart zich niet meer aanpassen aan acute veranderingen en kan een circulatiestilstand of een cardiogene shock optreden tijdens de redding. Mochten de vitale functies echter in gevaar zijn, dan duurt een horizontale redding te lang en is snelheid belangrijker.


Zorg ervoor dat je met 3 of 4 personen bent. De eerste persoon houdt het hoofd en de nek van het slachtoffer vast het heeft de leiding over het uit het water tillen. De anderen pakken onderrug/heup en knieën/voeten vast. Op aanwijzing van de eerste persoon wordt het slachtoffer uit het water getild. Eenmaal op de kant kan eerste hulp verleend worden. 


Je kan ook gebruik maken van de materialen die in het zwembad aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een mat. Leg het slachtoffer op de mat en trek hem daarna horizontaal op de kant.