BRANDBESTRIJDING & ONTRUIMING

De module Brandbestrijding  & Ontruiming is een onderdeel van de opleiding Bedrijfshulpverlener. Deze module, in combinatie met de module Eerste Hulp - Algemeen, is een goede voorbereiding op de praktijkbijeenkomst.


Elk bedrijf met minimaal 1 werknemer is wettelijk verplicht om voldoende bhv'ers in dienst te hebben. Dit zijn gewone medewerkers die naast hun gewone functie ook in actie komen bij grote en kleine incidenten. Hierbij kun je denken aan het verlenen van eerste hulp bij ongevallen, het blussen van een beginnende brand, en in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle personen in het bedrijf.


Vaak wordt de bhv onderschat, maar uiteindelijk zorgen deze er wel voor dat de gevolgen van een incident zoveel mogelijk worden beperkt. De bhv is altijd sneller aanwezig dan de professionele hulpverlening en kan in de beginfase van een incident echt het verschil maken! Zaken die hierdoor beperkt of zelfs voorkomen worden zijn bijvoorbeeld slachtoffers, ziekteverzuim, productieverlies of zelfs faillisement.


Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) heeft in opdracht van het NIBHV een onderzoek gedaan naar rookverspreiding. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten voor de inzet van de bhv. Deze inzichten zijn meegenomen in de lesstof. We kijken nu eerst naar de risico's van rook (met name rookverspreiding en rookinhalatie) en pas daarna naar de brandrisico's. Ook zijn enkele handelingen vereenvoudigd, meer gericht op veiligheid, snelheid en effectiviteit.


Klik op onderstaande tegels om alle theorie door te nemen:

Bronvermelding: Lesstof opleiding Bedrijfshulpverlener conform NIBHV | Nederlands Instituut Publieke Veiligheid | Lesstof Brandweer Nederland