EERSTE HULP AAN KINDEREN & BABY'S

Deze module is een aanvulling op de algemene eerste hulp. Eerstehulpverlening aan een kind is op veel vlakken vergelijkbaar met een volwassen slachtoffer. Doorloop dus eerst de module 'Eerste Hulp - Algemeen' en ga vervolgens deze module doorlopen om je specifiek te verdiepen in eerste hulp bij kinderen en baby's. Want er zijn toch wel degelijk een aantal zaken die alles anders maken. Denk hierbij alleen al aan de ontwikkeling in de verschillende levensfasen, specifieke kinderziekten en voorkomen van eventuele ongevallen.


Het is altijd ingrijpend om met een situatie geconfronteerd te worden waarin eerste hulp verleend moet worden bij kinderen. Je wilt graag helpen, maar hoe? Bij een ongeval of ziekte van kinderen voelen ouders, verzorgers of omstanders zich mogelijk extra verantwoordelijk om voor de juiste eerste hulp te zorgen.


Iedereen die zelf kinderen heeft, hen verzorgt of met hen werkt, kent de onbedwingbare nieuwsgierigheid waarmee het kind stap voor stap de wereld om zich heen verkent en ontdekt. Door (letterlijk en figuurlijk) te vallen en weer op te staan, leert het kind lopen. Door onprettige ervaringen, zoals zich stoten of het in contact komen met hete voorwerpen, ontdekt het zijn omgeving en leert hij zijn kwetsbaarheid kennen. Kortom, het kind wordt door schade en schande wijs.


Het is niet ondenkbaar dat het kind zichzelf tijdens deze ontdekkingstocht in gevaar brengt. Jaarlijks overlijden er nog te veel kinderen ten gevolge van een ernstig ongeval. Vooral de leeftijd van 1 tot 6 jaar blijkt een kwetsbare periode te zijn. Veel van deze ongevallen vinden plaats in de privésfeer. Peuters, kleuters en ook schoolkinderen, kunnen zich totaal overgeven aan hun spel, waardoor dreigende gevaren niet worden herkend. Voor schoolkinderen telt het streven mee te tellen in de groep vaak zwaarder dan de zichtbare gevaren.


Volwassenen hebben een verantwoordelijkheid om ongevallen te voorkomen. Daarom komen mogelijke preventieve maatregelen ook aan de orde. Gelukkig zijn er genoeg momenten waarbij je het gevaar waarin het kind zich begeeft, vroegtijdig onderkent en voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Realiseer je echter ook dat je niet alles kunt voorkomen. Daarom is het van belang dat je weet wat te doen bij ongevallen waarbij een kind betrokken is. In situaties zoals verslikking of vergiftiging kan jouw helpende actie levensreddend zijn.


Algemeen:

Vooral bij kinderen is het belangrijk dat hij weet wie je bent en wat je gaat doen. Benader een kind bij voorkeur ook altijd in het gezichtsveld, je voorkomt daarmee dat het schrikt en onverwachts beweegt. Geef aan wat je gaat doen. Geeft het kind aan dat je moet stoppen, stop dan ook. Overleg daarna hoe je verder kunt gaan. 

Wees eerlijk als je communiceert, dat zou je zelf ook graag willen. Beloof ook geen dingen die je niet waar kunt maken. Je kunt beter geruststellende dingen zeggen dan over het letsel te praten.


Eerste Hulp aan kinderen en baby's hanteert de twee leeftijdsgroepen als volgt: de zuigeling (baby) van 0 tot 1 jaar en het kind van 1 jaar tot de puberteit.


Klik op onderstaande tegels om meer te lezen:

Bronvermelding: Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp | versie 2021