ALCOHOL

De meest gebruikte drug in onze samenleving is alcohol. Kenmerkend van alcohol is dat het een heldere, kleurloze en smaakloze vloeistof is met een zwakke, maar herkenbare geur. Bij de inname van alcohol ontstaat er een brandend gevoel. Daarnaast is pure alcohol goed oplosbaar in water en wordt het makkelijk in het bloed opgenomen en snel over het totale lichaamsvocht verspreid. Het belangrijkste kenmerk van alcohol is dat het bewustzijn van de gebruiker wordt beïnvloedt. Ondanks het gevoel dat het de gebruiker energie geeft, heeft het als hoofdeffect een verdovende werking.


Effecten

1-3 glazen (0-0,5 promille): ontspannen - ontremd - vrolijk. De polsslag en ademhaling gaan versnellen en er ontstaat een wam gevoel. De zintuigelijke waarnemingen veranderen zoals smaak, reuk en het gezichtsvermogen. De eetlust neemt toe en men moet vaker naar het toilet.

3-7 glazen (0,5-1,5 promille): aangeschoten. Stemming en gedrag veranderen duidelijk bij dit aantal glazen. Er kan zelfoverschatting optreden en het geheugen, de reactiesnelheid en coördinatie verminderen. Hierdoor kan je situaties moeilijker beoordelen.

7-15 glazen (1,5-3 promille): zat - dronken. Alle bovenstaande genoemde effecten versterken. Je kan je overdreven emotioneel gaan gedragen en de zelfkritiek verdwijnt. Men kan misselijk worden en hierdoor gaan braken.

15-20 glazen (4 promille en hoger): laveloos. Zintuigen verdoven en de persoon is warrig en afwezig; wat men hoort en ziet dringt nauwelijks door.

20-25+ glazen (4 promille en hoger): knock-out. Ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat men bewustzijnsproblemen kan krijgen. De ademhaling kan stoppen of er ontstaan hartproblemen.


Korte termijneffecten

Black out / geheugen: Een black out betekent dat de gebruiker een bepaald deel van de voorgaande periode zich niet meer kan herinneren. Dit komt omdat alcohol de werking van het geheugen verstoort.

Out gaan: Out gaan betekent dat de gebruiker als het ware bewusteloos raakt door de alcohol. Ook dit is zeer schadelijk voor het lichaam. Wanneer dit gebeurt loopt men een vergrote kans op onderkoeling, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs een diepe bewusteloosheid.

Ontremming: Alcohol ontremd. Dat kan de gebruiker een plezierig effect geven, maar de keerzijde is dat het ook kan leiden tot ruzies, agressief gedrag of onveilige seks.

Afname reactiesnelheid: Door alcohol neemt de reactiesnelheid af. De drinker ziet minder goed wat er rechts en links van hem/haar gebeurt (tunnelvisie). Dat maakt dat deelnemen aan het verkeer zeer gevaarlijk kan zijn.

Nachtrust: Alcohol is slecht voor de nachtrust. Men valt sneller in slaap, maar wordt ook eerder wakker. Alcohol beïnvloedt de REM-slaap waardoor men niet goed uitgerust wakker wordt.

Kater: Alcohol kan tot een kater leiden. Knallende hoofdpijn, misselijkheid en zich moe en slap voelen.


Risico's

Het gebruik van alcohol brengt risico's met zich mee. Dit kan zowel op korte als langere termijn. De effecten van alcohol op de ontwikkeling van de hersenen is een zeer belangrijke. Het is gebleken dat het gebruik van alcohol op jonge leeftijd blijvende hersenschade veroorzaakt. Het blijft een feit dat als alcohol in deze eeuw was uitgevonden het ongetwijfeld op de opiumlijst zou verschijnen vanwege de verslavende werking, zowel lichamelijk als geestelijk.


Alcoholvergiftiging

Bij alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed (het bloedalcoholgehalte ofwel BAG) zo hoog dat men bewusteloos en in coma kan raken. Bij jongeren kan dit al bij een promillage van 1.7. Bij volwassen (ervaren) drinkers kan een alcoholvergiftiging optreden vanaf ongeveer 4 promille.