EERSTE HULP - ALGEMEEN

De module Eerste Hulp omvat de meest belangrijke letsels, ziektebeelden en aandoeningen die je tegen kunt komen in medische (nood)situaties. We beginnen met een paar algemene richtlijnen, daarna worden ze uitgesplitst volgens de (c)ABCDE methode. Deze methode is handig om te gebruiken als werkwijze volgens het principe 'treath first what kills first'. Met andere woorden: behandel eerst de levensbedreigende letsels/stoornissen, en daarna pas de niet-levensbedreigende letsels/stoornissen.


Besmetting/infectie tijdens het verlenen van eerste hulp

Het risico voor besmetting met infectieziekten is altijd aanwezig. Door hulpmiddelen als handschoenen te gebruiken en goede handhygiëne toe te passen, kun je het risico verkleinen. Het ontbreken van hulpmiddelen is geen reden om af te zien van levensreddend handelen. Er wordt echter niet verwacht dat je jezelf in levensgevaar brengt. Het is verstandig om bijvoorbeeld altijd een kleine verbandset bij je te hebben met daarin in ieder geval een ontsmettingsmiddel, steriel verbandmateriaal en nitril handschoenen. 


Algemene hulpverleningsrichtlijnen

Veiligheid

Voordat je überhaubt hulp kunt gaan verlenen moet de situatie veilig zijn. Zowel voor jezelf, als omstanders als het slachtoffer. Indien de situatie om wat voor reden dan ook niet veilig is dan bel je 112. Zij zullen dan de professionele hulpverlening naar je toe sturen om de situatie veilig te maken en de hulpverlening over te nemen. Ondertussen bewaak je de situatie en geef je eventuele wijzigingen door aan 112. Zodra de professionele hulpverlening arriveert vang je deze op en licht je hun in over de situatie.


Indien mogelijk kun je een poging doen om het slachtoffer naar een veilige plek te brengen. Wanneer een slachtoffer dit niet zelf kan doen dan kun je hem daar eventueel bij helpen. Een liggend of zittend slachtoffer kun je verplaatsen met de Rautekgreep.


VAARDIGHEID:


Als de situatie wel veilig is ga je naar het slachtoffer toe en verleen je eerste hulp. Je kunt daarbij de volgende tips hanteren:

  • Benader het slachtoffer indien mogelijk aan gezichtszijde;
  • Help het slachtoffer daar waar hij ligt of zit;
  • Gebruik indien mogelijk handschoenen of beademingsmasker;
  • Twijfel je? Bel 112.


Bewusteloos

Reageert het slachtoffer niet of niet goed op aanspreken/aanschudden? Bel dan altijd 112. Ongeacht wat de oorzaak is, de ambulance zal sowieso moeten komen.


Zorg voor hulp

Als je alleen bent zorg dan dat er iemand bij je komt of bij je blijft. Diegene kan je dan helpen met alarmeren en/of handelingen uitvoeren. Is er niemand dan zal je het eerst alleen moeten doen. Nu ben je klaar om echt eerste hulp te gaan verlenen. Hiervoor kun je de (c)ABCDE-methode toepassen. Deze methode kort samengevat:

  • Behandel hetgeen wat het meest levensbedreigend is;
  • Voorkom dat letsels bij het slachtoffer of de situatie van het slachtoffer verergeren.


Deze methode wordt wereldwijd toegepast door de professionele hulpverlening. Het lijkt misschien wat lastig, maar wanneer je hem toepast zul je zien dat het je wel degelijk gaat helpen in de situatie. Op chronologische volgorde ga je de stappen bij langs. Gaat het slechter met het slachtoffer? Of loop je vast? Of ben je klaar? Begin dan weer van voren af aan.


Klik op onderstaande tegels om te zien wat de letters (en de daarbij behorende hulpverlening) inhouden:

Eerste Hulp tijdens een pandemie

Bij een pandemie kan het zijn dat er specifieke maatregelen worden opgeroepen door de Rijksoverheid en het RIVM waar een ieder zich aan dient te houden. Dit kunnen adviezen zijn bij het verlenen van hulp,  maar ook maatregelen in het onderwijs. Deze adviezen worden via de officiële kanalen bekend gemaakt. Algemeen advies is om je gezonde verstand te gebruiken bij eerstehulpverlening. Veiligheid staat te allen tijde op de eerste plaats!


Heb je het slachtoffer aangeraakt of ben je in contact geweest met zijn uitademingslucht, kies er dan voor om 24 uur afstand van anderen te houden. Mocht je (na de hulpverlening) ernstige ziekteklachten krijgen, bel dan je huisarts of bedrijfsarts. Ga niet naar de (huis)arts toe.


Eerstehulponderwijs

Totdat al deze maatregelen zijn opgeheven, zal in het eerstehulponderwijs waar mogelijk een afstand van anderhalve meter aangehouden worden. Je oefent dan op reanimatiepoppen, fantomen en jezelf. Mogelijk dat een deel van de cursus digitaal is of dat er video's van eerstehulphandelingen opgenomen moeten worden. Wees gedisciplineerd in het houden van afstand. Let vooral op bij binnenkomst, pauzes, toiletbezoek en het verlaten van het pand. De lokalen zijn zo ingericht dat de afstand gewaarborgd is. Volg de aanwijzingen van de instructeur. Ga niet naar een bijeenkomst als je ziekteklachten hebt, ook al is het je examen. Je mag dit, als je beter bent, vaak kosteloos inhalen.

Bronvermelding: Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp | 2021