STAPPENPLAN REDDINGSACTIE

Om een redding op de juiste manier uit te voeren is de volgorde van groot belang. Hanteer je een goede volgorde, dan ben je verzekerd van de juiste hulp met de juiste materialen.


Stap 1: Bewustwording van de situatie

Om ongevallen te voorkomen is er een RI&E opgesteld en wordt er toezicht gehouden aan het bad. De Lifeguards kunnen eventueel het zwembad verdelen in sectoren en elk een sector voor zijn rekening nemen. Belangrijk bij het houden van toezicht is de '10-20 regel'. Deze regel houdt in dat je binnen 10 seconden je hele sector moet kunnen bekijken, zowel het wateroppervlakte als de bodem. Daarnaast moet je in geval van nood binnen 20 seconden bij het slachtoffer kunnen zijn. Houd hierbij rekening met obstakels op je route zoals bijvoorbeeld een trap of een hek. Lukt dit niet, dan is je sector (op dat moment) te groot. 

Belangrijk bij deze stap is dat je goed onderscheid kunt maken tussen spelgedrag en verdrinkingsgedrag. Dit kan namelijk erg op elkaar lijken! Ook schreeuwt niet iedereen om hulp die in het water in de problemen komt. Bij deze stap herken je dus een noodgeval.


Stap 2: Alarmeren

Voordat je ook maar iets gaat doen is het heel belangrijk om eerst te alarmeren. In eerste instantie je collega's of ander personeel/vrijwilligers. Zodra je iets anders gaat doen dan toezicht houden, moet dit toezicht overgenomen worden. Ook is er een mogelijkheid dat je hulp nodig hebt. Daarnaast breng je je collega's altijd op de hoogte als je een natte redding gaat uitvoeren. Als het een ernstigere situatie betreft moet professionele hulp gealarmeerd worden. Ook dat moet dus in gang worden gezet voordat je de reddingsactie opstart.


Stap 3: Reddingsmethode en -materiaal kiezen

Na het alarmeren ga je de reddingsmethode kiezen. Bij voorkeur kies je voor een droge redding, omdat je na een droge redding het houden van toezicht weer heel snel op kunt pakken. Bij een natte redding gaat dit veel minder snel, maar als de situatie niet opgelost kan worden met een droge redding moet er toch over worden gegaan op een natte redding.

Hiernaast kies je ook het materiaal wat je gaat gebruiken bij je redding. Dit kan een reddingsmiddel zijn, maar ook een hulpmiddel kan toereikend zijn. Om je eigen veiligheid te waarborgen tijdens de redding is het belangrijk om ALTIJD een reddings- of hulpmiddel te gebruiken.


Stap 4: Uitvoeren van de redding

Bij deze stap ga je de redding daadwerkelijk uitvoeren. Denk daarbij aan een stukje voorbereiding, bijvoorbeeld bij een natte redding je jas en schoenen uittrekken. Vervolgens ga je vlug, veilig en verantwoord te water. Dit kan op verschillende manieren. Welke methode je kiest hangt af van de situatie. Eenmaal in het water ga je het slachtoffer benaderen. Ook hierbij is je eigen veiligheid van groot belang! Kies daarom altijd voor een defensieve benadering, waarbij je probeert te voorkomen dat het slachtoffer je vastgrijpt. Mocht dit niet lukken, probeer jezelf dan te bevrijden met een bevrijdingsgreep. Voor het vervoeren van een slachtoffer is er een keuze uit meerdere vervoersgrepen. Ook deze is weer afhankelijk van de situatie, maar ook van je persoonlijke voorkeur. Eenmaal bij de kant hangt het ook weer van de situatie af hoe je het slachtoffer op de kant krijgt. Is hij bij bewustzijn en kan hij zelf meehelpen? Heb je hulp of ben je helemaal alleen?


Stap 5: Nazorg en rapportage

Na de redding ga je verdere hulp verlenen als dat nodig is. Eventueel stuur je een slachtoffer door naar een huisarts of huisartsenpost. Als de situatie wat ernstiger is geweest is het belangrijk om bewust te zijn van je gemoedstoestand na afloop. Kan je direct het toezichthouden weer oppakken of wil je eerst een pauze? Is het überhaupt nog mogelijk om je dienst af te maken? Het is volkomen normaal dat je een poosje onder de indruk blijft van de heftige gebeurtenis. Erover praten is meestal voldoende om dit een plekje te geven. Lukt dit niet en blijf je klachten houden? Ga dan naar je huisarts voor verdere hulp.

Een ongeval moet na afloop altijd geregisteerd worden in een ongevallenregister. Deze is meestal verbonden aan de RI&E en geeft een goed overzicht van alle ongevallen. Vergeet in alle hectiek dus niet dit te registreren.


Stap 6: Voorbereiding op de volgende reddingsactie

Na de redding en de nazorg is het erg belangrijk om weer goed voorbereid te zijn op een volgende reddingsactie. Het toezicht moet misschien weer overgenomen worden, maar ook de materialen die gebruikt zijn moeten weer klaar gemaakt worden. Hang het weer op de juiste manier op de juiste plaats terug. Zorg er eventueel voor dat de EHBO-koffer weer aangevuld wordt en de AED nagekeken.