REANIMATIE + AED

Jaarlijks worden ongeveer 15.000 mensen in Nederland getroffen door een acute circulatiestilstand. Onmiddelijk handelen is dan van levensbelang. Om een circuatiestilstand te kunnen overleven is het erg belangrijk dat een reanimatie snel opgestart wordt, het liefst binnen 6 minuten. De professionele hulpverlening redt dat vaak niet binnen deze tijd. Daarom is het van belang dat zo veel mogelijk mensen kunnen reanimeren om zo de overlevingskans te vergroten.


Wat is dan reanimatie?

Reanimatie is het geheel van handelingen voor het herstel van spontane circulatie en ademhaling. Door reanimeren proberen dus mensen die in de buurt van het slachtoffer zijn het hart en de ademhaling weer op gang te krijgen. Dit doen zij door een combinatie van hartmassage, mond-op-mondbeademing en het geven van een stroomstoot met een AED. We hebben hiermee nog geen garantie, maar we verhogen wel de overlevingskans aanzienlijk.


In een reanimatiecursus leer je hoe je dit geheel van handelingen kunt uitvoeren. Het is voornamelijk een handeling die je in de praktijk moet oefenen om deze effectief te kunnen uitvoeren in een echte situatie. Om je voor te bereiden op de praktijkbijeenkomst kun je hier alvast de theorie doornemen. Uiteraard is deze niet volledig. Het betreft de basisprincipes. De verdere diepgang en aanvullende details leer je tijdens de praktijkbijeenkomst.


Reanimatie is niet bij iedere persoon hetzelfde. Maak hieronder een keuze van welke categorie je de theorie wilt doornemen. 


Bronvermelding: Lesstof BLS + (p)BLS | Nederlandse Reanimatie Raad