PREVENTIE

Voor het waarborgen van de veiligheid in en rond het zwembad en om adequeaat te kunnen handelen tijdens de hulpverlening is het belangrijk dat je veiligheidsbewust bent. Dit wil zeggen dat je je bewust ben van eventuele risico's en gevaren. Als je je hier bewust van bent kan je hier als Lifeguard invloed op uitoefenen.


Ongevallen voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat je tijdig op gevaarlijke situatie reageert en (structurele) oorzaken wegneemt. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je zelf actie moet ondernemen, misschien moet de beheerder van het zwembad ingelicht worden. Een Lifeguard kan natuurlijk wel preventief reageren, bijvoorbeeld door mensen aan te spreken op hun (gevaarlijke) gedrag. Ook het toezicht houden aan het bad is van preventieve aard.


Gevaren in kaart brengen

Om inzicht te krijgen van de risico's in een zwembad, kan je een risicoanalyse doen. Ieder zwembad is comform de Arbowet verplicht om een RI&E te hebben. Dit staat voor Risico Inventarisatie & Evaluatie. In dit document worden per ruimte alle risico's beschreven. Door het in kaart brengen van de risico's kunnen mogelijke oorzaken aangeduid worden. Hierop kunnen dan maatregelen getroffen worden. Sommige risico's zijn altijd aanwezig, bijvoorbeeld een gladde vloer naast het bad. Andere risico's kunnen per dag verschillen, bijvoorbeeld het weer in een buitenzwembad.


Bij de risicoanalyse moet met verschillende zaken rekening worden gehouden. Bij het zwembad zelf kunnen risico's verbonden zijn aan de waterdiepte, maar bijvoorbeeld ook met glijbanen, stroomversnellingen, startblokken en duikplanken. Ook het type zwemmers kan invloed hebben op de risico's. Denk aan zwakke of kwetsbare zwemmers of kinderen zonder zwemdiploma's. Naast het zwembad en de zwemmers kunnen er ook activiteiten plaatsvinden die risicoverhogend zijn. Bijvoorbeeld een spelactiviteit met een opblaasbare wateratrractie. Of een seniorenuurtje.


Vele risico's zijn te verkleinen door het opstellen van goede huisregels. Door bijvoorbeeld in te voeren dat badgasten niet mogen rennen in het zwembad, voorkom je al een aantal ongevallen door de gladde vloer. Ook door de badgasten aan te spreken op hun gedrag, kan je risicoverkleinend acteren. Belangrijk is dat je te allen tijde op tijd ingrijpt om noodgevallen te voorkomen.