CIRCULATION

Bij de Circulation aangekomen zijn de meest levensbedreigende letsels behandeld. In dit gedeelte van het MARCH-protocol komen de letsels aan bod waarvan de gevolgen levensbedreigend kunnen worden ondanks de gegeven behandeling. 


In het onderzoek van de Circulation wordt de kwaliteit van de bloedsomloop gecontroleerd. De bloedsomloop zorgt voor de aanvoer van onder andere zuurstof en de afvoer van afvalstoffen, zoals koolstofdioxide. Het hart pompt het bloed langs alle weefsels en organen. Deze circulatie moet toereikend zijn en is vooral afhankelijk van de rode bloedcellen in het bloed, die het zuurstof vervoeren en koolstofdioxide afvoeren.


Minder bloed betekent minder rode bloedcellen, waardoor minder zuurstof kan worden ogenomen door de weefsels en organen. Hierdoor worden ook onvoldoende afvalstoffen afgevoerd.  Daardoor zal het slachtoffer verder kunnen verslechteren.


Aan het eind van deze module met bijbehorende training kun je:

  • eerder toegepaste bloedstelpende maatregelen (her)beoordelen.


Eerder toegepaste bloedstelpende maatregelen (her)beoordelen

Beoordeel eerst alle eerder aangebrachte bloedstelpende middelen zoals tourniquets, gazen en verbanden. Staat de bloeding niet, verbeter dan de maatregel volgens de stappen in het protocol 'Massive bleeding'.


Mocht je nog een andere ernstige uitwendige bloeding tegenkomen, behandel deze dan ook volgens het protocol 'Massive bleeding'. Eerder gestelpte bloedingen kun je nu ook (laten) afdekken met een wonddrukverband, maar kan ook tijdens het behandelen van Other injuries verderop in het protocol.


Een verbloedingshock herkennen

Het heeft pas zin om de circulatie verder te beoordelen op de gevolgen van een levensbedreigende bloeding, zoals shock, als je zeker weet dat er geen verder uitwendig bloedverlies plaatsvindt.


Een verandering in het bewustzijn gecombineerd met bloedverlies in een eerder stadium kan wijzen op shock. Shock is een levensbedreigende aandoening als gevolg van veel bloedverlies, waardoor er een zuurstoftekort optreedt in de cellen van de organen. 


De hersenen hebben snel te lijden door dit zuurstoftekort ten gevolge van een tekort aan circulerend bloed. Om deze reden is een verminderd bewustzijn (niet helemaal alert, wat suf, verward tot bewusteloos) een aanwijzing voor zuurstoftekort in de hersenen. Naast een bewustzijnsvermindering zijn een versnelde ademhaling, bleekheid en misselijkheid ook verschijselen van groot bloedverlies. 


Naast het stoppen van bloedverlies, kan er op het niveau van ZHKH niet veel meer in de Circulation gedaan worden, behalve het slachtoffer geruststellen en zorg dragen voor een snelle geneeskundige afvoer.


LET OP: drinken is alleen toegestaan als het slachtoffer bij bewustzijn is, zelf kan en wil drinken en dus kan slikken.