CATASTROFALE BLOEDINGEN

Vanuit de methode (c)ABCDE wordt altijd begonnen met de kleine 'c' die staat voor catastrofale bloedingen. Deze moet je eerst zien te onderkennen en stoppen. Het heeft immers geen zin om je druk te maken over bijvoorbeeld een gekneusde pols terwijl aan de andere kant van het lichaam alle bloed eruit gutst.


Catastrofale bloedingen zijn bloedingen die potentieel dodelijk zijn wanneer je er niks aan doet. Hierbij kun je denken aan:

  • slagaderlijke bloedingen;
  • aderlijke bloedingen;
  • (bijna) amputaties;
  • slachtoffers in shock.


Er zijn in de eerste hulp verschillende methodes om een bloeding te kunnen stoppen. Welke methode je kiest is afhankelijk van de locatie van de bloeding en welke materialen je tot je beschikking hebt.


Bloedingen aan armen en benen

Dit zijn de plekken waar de meeste slachtoffers een bloeding oplopen. Wanneer de bloeding ernstig is heb je niet veel tijd om deze te stoppen. Het toverwoord bij een flinke bloeding is dan ook: DRUKKEN!!! 

Zo snel mogelijk moet iemand flinke druk uitoefenen op de wond. Bij voorkeur het slachtoffer zelf of iemand anders, zodat jij je handen vrij hebt om de wond te verbinden. Denk uiteraard ook aan je eigen veiligheid door het dragen van handschoenen. Zodra er druk op de wond uitgeoefend wordt heb je tijd om de wond af te dekken en daarna wederom druk uit te oefenen met verbandmiddelen. Een verwonding aan armen en benen kun je behandelen door:

  • het blijven drukken op de wond;
  • het aanleggen van een wonddrukverband;
  • het aanleggen van een tourniquet.


VAARDIGHEID:

Letsel in hals, oksel, liesstreek

Een catastrofale verwonding in deze gebieden is een stuk lastiger te verbinden. Je kunt immers geen tourniquet om de hals aanleggen. Deze gebieden kun je over het algemeen alleen helpen door:

  • het geven van directe druk op de wond;
  • het opstoppen van de wond.


Let er wel op dat je in de hals/nek niet de luchtpijp volledig dichtdrukt. Dit kun je voorkomen door de wond dicht te drukken en het slachtoffer zijn hoofd in de richting van de wond te laten houden zodat de andere kant van de luchtpijp volledig open kan blijven.


VAARDIGHEID:

Letsel in de buik-borst streek

Wanneer het slachtoffer in deze gebieden een verwonding oploopt is de behandeling voor de eerstehulpverlener lastiger. Het probleem zelf, de verwonding, zal waarschijnlijk op de operatietafel verholpen moeten worden. Bel daarom direct 112 en zorg ervoor dat het slachtoffer zich zo comfortabel mogelijk voelt. Het slachtoffer bepaald zelf hoe hij gaat liggen of zitten. Pas zodra ze dit niet onder controle hebben, zoals bij bewusteloosheid, dan is een zijligging van toepassing. 


Mocht er nog een voorwerp in zitten, laat deze dan zitten en zorg ervoor dat deze beschermd wordt. Dus niet kan bewegen.


De professionals die je komen helpen zullen zorg dragen voor vervoer naar het ziekenhuis. Ook zorgen zij voor pijnstilling en eventueel wat verlichting door het aanbrengen van een chest seal.


VAARDIGHEID: